Jeg elsker at rejse! Og jeg elsker god mad! Så hvad er mere naturligt end at rejse langt væk og få serveret god mad?!
I sommeren 2016 blev det til en tur til en af Italiens bedste madbyer Bologna sammen med min spiseveninde (ejeren af denne blog). Turens højdepunkt skulle være et besøg på restauranten I Portici, der er en af to restauranter i Bologna med én stjerne i Michelin-guiden.
Vi havde brugt de første par dage af turen på vores hotel, Palazzo di Varignana, et resorthotel der ligger uden for Bologna. Tiden var primært gået med at ligge ved poolen, drikke fyldig hvidvin og spise på hotellets glimrende restaurant, Il Palazzo. En enkelt piña colada – muligvis den bedste jeg nogensinde har fået – var det også blevet til på den glimrende NU Lounge bar; en bar med tiki-tema i en af Bolognas utallige kolonnader. Kolonnadernes skygge er en nødvendighed i glohede Bologna, hvor der var over 30 grader varmt alle de dage vi var der. Hvor fremragende alt dette var (og det var det!), var det dog stadig kun opvarmning til middagen på I Portici.
Restauranten I Portici ligger i et hotel af sammen navn. Vi startede med at tage en drink i træernes skygge på hotellets stille tagterasse, der ligger med udsigt til Parco della Montagnola. Efter således at have fået temperaturen og pulsen ned, var vi klar til maden.
Restauranten I Portici ligger i en flot gammel dansesal midt i hotellet. Salen har en scene med et flygel i den ene ende, men der var ikke musik, den aften vi besøgte stedet. Servicen var upåklagelig; også de små detaljer, som f.eks. at min spiseveninde fik tilbudt en lille krog på bordet til sin håndtaske (et lille tip danske restauranter!).
Over et glas champagne besluttede vi os for at prøve den store tastingmenu. I stedet for en egentlig vinmenu, spurgte sommelieren os om, hvor mange glas vin vi ønskede til maden, hvorefter han valgte vinen, så den passede til retterne. Og det gjorde de! Alle vinene, hvide som røde, komplimenterede maden fremragende. Tastingmenuen bestod af ti retter, og den havde navn efter I Porticis kok Agostino Iacobucci, der stammer fra Napoli. Der skulle da også vise sig at være en del hav i menuen, men det gjorde bestemt ikke noget!
Det startede med fem utroligt lækre hors d’oeuvres, bl.a. en meget velsmagende hapser med kødmos imellem to makroner og to vafler med fisk og kaviar. Derefter kom den ene af to retter, der delte vandene i det lille selskab: Et blad med østers, kaviar og passionsfrugt, som jeg syntes var meget velsmagende, men som min spiseveninde ikke var så frygtelig meget for. De næste to forretter var der til gengæld enighed om var fremragende; først en kongereje med urter og citrus, dernæst en vanvittig velsmagende ”burger” af mørkt brød med laks og salat. Endeligt fik vi et stykke luftigt bagværk af svamp med gorgonzola, som jeg personligt ikke holdt af, mens spiseveninden var mere positiv. Disse indledende hovedretter var alle veltillavede og originale. Der var på dette tidspunkt stor tilfredshed med aftenens forløb.
Nu var tiden kommet til de to større retter, og de skuffede heller ikke. Først kaninravioli i en delikat sovs og et drys lakrids. Jeg er ved at være trææææt af dillen med lakrids i alting her i Danmark, men der var ikke en finger at sætte på det pift det tilførte. Selve hovedretten var lam med artiskokker, pistacienødder og en koncentreret sødlig sovs. Disse to retter var begge relativt traditionelle, men ganske simpelt fremragende tillavet og afstemt. Selskabet nærmede sig på dette tidspunkt et Babettes Gæstebudsk niveau af salighed.
Aftenen blev afsluttet med tre desserter: En fyldig sorbet, derefter is med en kiks med creme og pære og endeligt fire stykker bagværk. Alle desserterne var velsmagende, men nok ikke så originale. De blev nydt sammen med en glimrende italiensk dessertvin, hvis navn desværre blev glemt. Ak, sådan går det, når man er i fantastisk selskab på en glimrende restaurant.
Regningen blev serveret med en candyfloss, en spise som jeg ikke regner så højt, men som min spiseveninde straks gik amok på, hvorfor den må siges at have gjort sit job.
-
Mad
-
Service
-
Pris
-
Stemning
Resume
Der var simpelthen ikke en finger at sætte på hele oplevelsen. Stemningen, betjeningen, lækre mad og den fine vin gik op i en højere enhed - og alt dette til den beskedne pris af 1.500 kr. pr. kuvert, alt inklusive. Vi var begge enige om, at michelinstjernen absolut er velfortjent.
Efter maden gik vi på en god bar i centrum af Bologna, L'Inde Le Palais, hvor jeg fik en meget kvalificeret old fashioned og en cigar, før vi drog veltilfredse - og en stor spiseoplevelse rigere - tilbage til hotellet.
Fem stjerner til det hele. Ikke så meget at rafle om.